Gå direkt till innehåll
En mytomspunnen bransch.
En mytomspunnen bransch.

Nyhet -

En mytomspunnen bransch

Spelbranschen är bitvis mytomspunnen och det florerar en del osanningar om den. Här förklarar vi några av de saker som ofta är ifrågasatta eller okända inom ett område som är återkommande underhållning och avkoppling för många människor. Enbart i Sverige spelar hundratusentals personer varje vecka.

Ett ungt bolag med svenska rötter
Många känner inte till att LeoVegas grundades 2011 i Sverige av två personer, att moderbolaget är svenskt och att LeoVegas har en svensk spellicens som regleras av Spelinspektionen. LeoVegas är även reglerade i flera andra länder, vilket innebär kontinuerliga genomgångar från licensgivarna och myndigheterna. Det likt många andra reglerade branscher, som exempelvis banksektorn och telekomsektorn.

Vem äger LeoVegas?
Bolagets aktie är listad på Nasdaq Stockholm och har omkring 85 procent andel svenska ägare i form av fonder, försäkringsbolag och över 15 000 småsparare. (Per 2020-01-01)

Får alla spela hur mycket de vill?
LeoVegas har ett stort fokus på att spelaren i fråga har finansiella förutsättningar för sitt spelande och att spelaren inte uppvisar eller är på väg in ett osunt beteende. Många kontrollmekanismer finns, vilket innefattar algoritmer som följer spelbeteendet, personliga kontakter samt verktyg som spelaren själv kan nyttja för att exempelvis reglera speltid och beloppsgränser.

Hur ung får man vara för att spela?
LeoVegas har åldersgräns och man måste vara 18 år för att få spela.

Hur kan man göra om man vill begränsa sitt spelande?
LeoVegas erbjuder olika former av möjligheter att ställa in begränsningar för spelandet. På LeoSafeplay, som är LeoVegas kunders egna verktyg för ansvarsfullt spelande, kan detta ske bland annat. Genom Spelpaus.se kan man begränsa sitt spelande på alla spelbolag som har licens att bedriva spel om pengar i Sverige. Man kan välja att stänga av sig från spel och direktmarknadsföring under 1, 3 eller 6 månader eller tills vidare. På andra marknader exempelvis i Danmark finns självavstängningssystem Rofus och i Storbritannien GamStop.

Gäller samma regler hos alla spelbolag?
På licensierade marknader verkar alla under samma regelverk, vilket är viktigt för konsumentskyddet bland annat. På varje reglerad marknad finns det tyvärr även en så kallad svart marknad som innebär spel utanför licenssystemet. Exempelvis finns det i Sverige möjlighet att spela på icke licensierade spelbolag och där gäller inte det svenska regelverket. Dessa bolag betalar ingen spelskatt och avstängningsmekanismerna genom Spelpaus.se fungerar inte. Det finns ingen insyn i bolagen och det finns en stor risk att pengar tvättas hos dessa bolag.

Hur stor är spelskatten?
Skatt på spel utgår i de flesta länder. I Sverige uppgick spelskatten under 2019 uppskattningsvis till 3,6 miljarder kronor. Det är skatteintäkter som tidigare år inte inkommit till statskassan. Beloppet motsvarar exempelvis kostnaderna (lön och lönebikostnader) för 5 100 sjuksköterskor per år eller ungefär dubbelt så mycket som Säkerhetspolisen kostar.

Hur mycket spelskatt betalar LeoVegas?
Den procentuella nivån på spelskatten är olika beroende på marknad. I Sverige är den exempelvis 18 procent medan Storbritannien har en skatt på 21 procent. Totalt under 2019 betalade LeoVegas 49,7 miljoner Euro i spelskatt (vilket motsvarar 525 miljoner kronor). I Sverige betalades 153 miljoner kronor i spelskatt under 2019.

Hur mycket vinner man hos LeoVegas, hur stor är vinstandelen hos LeoVegas?
För varje spelad krona hos LeoVegas går 93-98 procent tillbaka till spelarna i vinster. Det kan jämföras med andra populära spel i Sverige så som V75 där 65 procent av spelarnas insatser går till vinster eller Triss där endast 49 procent av spelarnas insatser går till vinster för spelarna. Generellt sett så erbjuder de statligt kontrollerade operatörerna på de olika marknaderna betydligt lägre återbetalningsandel till spelarna än vad LeoVegas och andra kommersiella operatörer erbjuder.

Varför har LeoVegas verksamhet på Malta?
Östaten Malta, som ligger nära Sicilien och övriga Italien, är en republik med knappt 500 000 invånare och medlem i EU. Historiskt bedrev många europeiska länder monopol på spel, däribland Sverige fram till 2019. Malta var tidigt ute att erbjuda en europeisk spellicens som innebar att spelbolag kunde erbjuda sina tjänster till länder inom EU helt lagligt. Det var startskottet och den stora anledningen till att många bolag valde att etablera sig på Malta, däribland LeoVegas. Förutom detta lockar det soliga klimatet och medelhavet många att arbeta på ön, vilket underlättar rekrytering. Malta är spelhubb nummer ett i Europa och ett antal stora europeiska spelbolag har sina säten på Malta.

Hur många arbetar på LeoVegas?
LeoVegas har omkring 800 anställda (varav över 400 på Malta och knappt 200 i Sverige) från knappt 60 länder. Bolaget har en stor bredd i medarbetarnas kompetens, exempelvis 250 IT-specialister, spelutvecklare och produktspecialister, 40 jurister, fem specialister inom artificiell intelligens, 20 designers, 80 som arbetar med marknadsföring, 50 HR-specialister, 35 ekonomer och 150 kundtjänstmedarbetare. Totalt arbetar cirka 70 personer med regelefterlevnad och ansvarsfullt spel. LeoVegas söker ständigt efter ytterligare medarbetare.

Hur många kunder har LeoVegas?
LeoVegas har omkring 500 000 aktiva kunder och under en månad hanterar LeoVegas fler än 1,2 miljarder speltransaktioner.

Vad tillför LeoVegas till spelarna och samhället?
Med en stor tillgänglighet tillhandahåller LeoVegas en stunds avkoppling och underhållning för alla (över 18 år). Människor har spelat i alla tider, till och med redan då den kinesiska muren byggdes finansierades delar av bygget med lotterier. LeoVegas tillför stora belopp till länders statskassor i form av skattebetalare genom spelskatt, företagsskatt, arbetsgivaravgifter och andra skatter. LeoVegas är en del av det svenska IT-undret. Hos bolaget jobbar välutbildade personer inom programmering, teknik, sökordsoptimering och artificiell intelligens. Det erbjuds intressanta arbetsuppgifter på flera kontor, bland annat på Malta där 412 personer arbetar och i Sverige där LeoVegas har 182 anställda i Stockholm, Västerås och Växjö.

Vad gör LeoVegas för att hantera de spelare som har ett osunt förhållande till sitt spelande?
Att verka för ett sunt spelbeteende och att hålla uppsikt över varifrån spelinsatser kommer har högsta prioritet. Den del som hanterar kundernas spelande heter Ansvarsfullt spel. Den del som verkar mot penningtvätt heter Anti Money Laundering (AML). Förenklat betyder penningtvätt en verksamhet där svarta pengar, det vill säga pengar som förtjänats olagligt, överförs på så sätt att pengarna tycks vara legalt förtjänade eller kan användas för privat konsumtion utan att det väcker misstankar. Svarta pengar kan exempelvis vara pengar som erhållits legalt, privat eller i näringsverksamhet, men som undanhållits beskattning eller pengar som erhållits från kriminell verksamhet, exempelvis från smuggling, narkotikahandel eller stölder. Numera används begreppet penningtvätt även vid legalt eller illegalt förvärvade pengar som används för att finansiera terrorism.

Här beskriver vi några delar i LeoVegas arbetar i denna fråga:
• Ansvarsfullt spel
• LeoSafeplay
• Anti Money Laundering (AML) - Anti-penningtvätt

Ansvarsfullt spel
Avdelningen inom ansvarsfullt spel erhåller löpande information från alla avdelningar som har kundkontakt, exempelvis kundsupport, riskavdelning, bedrägeri- och betalningar med flera. De granskar kundkonton för att avgöra om det finns behov av kontaktberoende på spelbeteende och även utifrån kundens korrespondens med LeoVegas. Det sker även en proaktiv granskning av kundbeteendet och trender i kundens transaktioner för att kunna upptäcka behov av att agera. Efter en grundlig analys fattas beslut om eventuella åtgärder. Det kan vara i form av e-mail, telefonsamtal eller att erbjuda utbildning och/ eller information inom osunt spelande. LeoVegas har även en dedikerad webbplats, separat från den huvudsakliga spelwebbplatsen, som heter LeoSafePlay. Där finns ytterligare information om ansvarsfullt spelande samt verktyg som kan hjälpa personer med ett potentiellt problem. LeoSafePlay riktar sig även till anhöriga till personer med ett osunt spelbeteende.

LeoSafePlay
LeoSafePlay är benämningen på LeoVegas plattform och arbetssätt inom ansvarsfullt spel. Det bygger på alltifrån teknik och tekniska lösningar till hur den operationella verksamheten dagligen arbetar med dessa frågor. I LeoSafePlay ingår även hemsidan LeoSafePlay.com. På vår sida LeoSafeplay kan spelaren själv göra en bedömning över sin spelprofil och sätta upp tidsgränser och beloppsgränser för sitt spelande. På LeoSafePlay.com finns all information samlat kring bolagets arbete med ansvarsfullt spelande. En av de viktigaste tekniska lösningarna inom LeoSafePlay bygger på omfattande dataanalys för att proaktivt skapa en långsiktig relation med kunden och verka för ansvarsfullt spelande.

Centrala självavstängningssystem
På den externa sidan Spelpaus.se kan du som enskild individ stänga av dig från allt spelande och från direktmarknadsföring under en självvald period. Tyvärr omfattar detta inte de olicensierade bolagen som agerar och annonserar i Sverige. Det innebär att statskassan årligen går miste om över 700 miljoner kronor. Anti Money Laundering (AML) - Anti-penningtvätt AML-avdelningen på LeoVegas samarbetar mycket nära med kundsupport och avdelningen inom regelefterlevnad för att säkerställa fullständig efterlevnad av myndighetskraven och LeoVegas policyer och rutiner. Detta sker genom att tillämpa ett riskbaserat tillvägagångssätt för systemgenererade varningar, transaktionsövervakningsalgoritmer, specialistutbildade medarbetare som kompletteras med obligatorisk utbildning för alla i organisationen. Identifieringen av bedrägligt beteende leder till en minskning av risker som företaget kan utsättas för dagligen. AML-riskbedömning har hög prioritet och initieras redan när kunden registrerar sig.

FAKTA OM DEN SVENSKA MARKNADEN

Hur många bolag har spellicens i Sverige?
Efter att den nya spellagen (Spellag (2018:1138)) trädde i kraft 1 januari 2019 är nu 96 bolag licensierade i Sverige (2020-05-28).

Hur mycket spelar svensken för?
Svensken (över 18 år) spelar för 173 kronor per månad i genomsnitt hos aktörer med svenskt tillstånd, netto, det vill säga efter utbetalda vinster. Till detta kommer spel på aktörer utan tillstånd som uppskattningsvis uppgår till 70 kronor per månad. (Med spel avses spel om pengar, det vill säga där chansen att vinna i olika grader beror på slumpen.) (Källa: Spelinspektionen 2018 https://www.spelinspektionen.se/om-oss/statistik/)

Hur stor andel av svenskarna spelar?
60 procent av alla svenskar uppger att de spelat om pengar de senaste 12 månaderna. Av de som spelar så spelar 33 procent en gång i veckan och 58 procent en gång i månaden. Lotteri och Trav är de vanligaste spelen. 75 procent av de som spelar har köpt lotter, 38 procent har spelat på hästar och 5 procent har spelat på casino. Nummerspel, exempelvis Lotto står för 50 procent och Sportspel, exempelvis Oddset står för 21 Procent. (I sammanställningen kan spelaren ha spelat på fler än en speltyp, därav att summan blir större än 100 procent.) Fördelningen mellan könen avseende spelandet är jämn.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Hans Uhrus
Kommunikationsdirektör
hans.uhrus@leovegasgroup.com
+46 (0) 768 95 0101

LeoVegas vision och position är ”King of Casino”. Den globala koncernen LeoVegas erbjuder spel på Casino, Live Casino och Sport. Moderbolaget LeoVegas AB (publ.) är placerat i Sverige och den operativa verksamheten är i huvudsak baserad på Malta. Bolagets aktier är listade på Nasdaq Stockholm. www.leovegasgroup.com

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Daniel Valiollahi

Daniel Valiollahi

Presskontakt Director of Communications and Public Affairs +46 70 110 29 34
Daniel de Morais

Daniel de Morais

Presskontakt External Communications Manager +46 73 500 94 10

Relaterat innehåll